August 13, 2022

table-saw.co.uk

my blog information

A Greenwich Village Loft Raised to New Heights

Clerestory home windows and a library ladder deliver new life to this loft’s compact footprint

“After” images by Kate Glicksberg for Sweeten

  • Owners: A Manhattan couple posted their loft renovation on Sweeten
  • The place: Greenwich Village in New York Metropolis
  • Major renovation: Intestine renovating an 850-square-foot loft apartment to maximise 16-foot ceilings with storage, transoms, and a mezzanine
  • Sweeten normal contractor
  • Sweeten’s function: Sweeten matches house renovation initiatives with vetted normal contractors, providing recommendation, help, and monetary safety—without charge to the house owner.

Laying out the plan for top ceilings

The owners closed on an 850-square-foot loft condo in a multi-building complicated in Greenwich Village, only a brief stroll from Washington Sq. Park. The constructing dated to 1890 and had previously housed a cast-iron manufacturing facility. The condo itself benefited from the construction’s historical past with excessive 16-foot ceilings and authentic detailing. The inside finishes have been outdated, nonetheless, because it had been a long time for the reason that final renovation. 

loft homeowner

They deliberate to transform the one-bedroom condo right into a two-bedroom whereas making full use of the ceiling top. A mezzanine degree round a lot of the condo would enable for storage and show of their artwork and ornamental items.

The kitchen was tucked away in a darkish nook of the loft, with darkish wooden cabinetry and black counter tops including to the gloom. It made extra sense to swap the places of the lavatory and the kitchen. This introduced the kitchen nearer to the the eating and dwelling areas. The toilet itself wanted a intestine renovation. Its end supplies and all of the wiring and plumbing have been deteriorating.

 

transoms

dining room

wall hung book shelves

loft living room

Out with the particles, in with the sunshine

As their Sweeten contractor started to demo the area, he unearthed…precise earth. The contractor discovered about eight inches of “some form of dust ground” beneath the flooring. He needed to excavate it together with the remainder of the demolition particles—a primary for this seasoned contractor. He speculated it was maybe because of the constructing’s previous as a manufacturing facility.

They labored to create a gallery-like area that includes vibrant white partitions, highlighted with blackened metal accents. Preserving the finishes easy allowed the airiness of the area to shine.

loft renovation

kitchen storage

A triumph of clerestory home windows

Though there are actually two bedrooms slightly than one, the owners have been in a position to protect a way of expansiveness by not taking the partitions all the best way as much as the ceiling. Clear glass clerestory home windows have been put in within the bedrooms, in addition to within the toilet in order that pure gentle may nonetheless shine in every a part of the loft. 

An built-in kitchen

All through the hallways, bed room, kitchen, and toilet, a metal rail was put in for a customized library ladder, to present entry to the mezzanine areas. This distinctive system used brushed metal for the rail and brackets, and black-anodized aluminum for the moveable ladder, to make it gentle sufficient to hold from room to room. 

kitchen storage

Whereas the lounge misplaced a number of ft to create the second bed room, it gained loads of linear ft in ebook storage. Customized black metal bookcases run alongside the size of 1 wall. The contractor secured these cabinets by to the studs as they have been rebuilding the condo, so that they’ll be capable of deal with any load. 

The lounge area opens as much as the eating nook, which additionally homes an upright piano. An adjoining gallery wall, embellished with black-framed artwork, supplies visible curiosity alongside the inside wall. Recessed lighting and assertion pendants help the minimalist aesthetic. 

master bedroom

library ladder

Further storage for the lavatory

Within the smaller bed room subsequent to the kitchen, they created a lofted sleeping space for friends with a easy mattress set-up, which can also be accessible through the library ladder. The elevated sleeping loft permits the ground space of the room for use by the owners as a closet and dressing space. 

loft bed

bathroom remodel

The toilet obtained a equally fashionable therapy with a deep soaking tub. A matte black towel hook and bathe and sink fixtures create distinction, and match the general black-and-white motif. Unusually, the owners have been ready so as to add storage above the bathe space, additionally accessible with the moveable library ladder. As with the overhead kitchen storage, the area above was constructed with out cabinets or compartments, to accommodate giant or odd-shaped gadgets. 

The couple now has a stupendous house that handles their storage, showcases their artwork and treasures, lets within the gentle—and even lets them share their area with in a single day friends.  

Renovation Supplies  

KITCHEN RESOURCES: Customized cabinetry and {hardware}: Poggenpohl. Quartz counter tops and backsplash: Silestone. Fridge, dishwasher, washer/dryer: Miele. Vary: Bertazzoni.  Ladder: Customized by contractor. 

BATH RESOURCES: Bathe wall tile: Silestone. Bathe fixtures: Brizo. Sink/vainness: Customized. Tub: Blu Bathworks. Rest room: Duravit. Self-importance mirror/drugs cupboard: Robern.

GENERAL RESOURCES: Prefinished wooden flooring: Listone Giordano. Paint: Benjamin Moore.  

One other Sweeten loft renovation in Chicago leaned right into a rising desk pattern: matte black.

ADUs or accent dwelling models can remodel into house places of work, dwelling area for household or as a rental, or a retreat.

Sweeten handpicks the most effective normal contractors to match every undertaking’s location, price range, scope, and magnificence. Observe the weblog, Sweeten Tales, for renovation concepts and inspiration and if you’re able to renovate, begin your renovation with Sweeten.